INTEGRITATEA e o stare PERMANENTĂ de manifestare care merită orice efort personal pentru a o (re)dobândi şi păstra

Posted: 2 august 2010 in Comunicare, Integritate
Etichete:, , , , , , ,

INTEGRITATE

De ce?

Pentru că INTEGRITATEA = TU CEL ADEVĂRAT şi îţi poate (re)genera atitudinea pe care o AI asupra vieţii tale şi, ca efect final, însăşi MANIFESTAREA VIAŢII TALE. Atitudinea există în permanenţă cu NOI, orice am fi, oriunde ne-am afla şi orice am face. Atitudinea TA este aceea forţă din interior care va genera în oglindă şi restul UNIVERSULUI TĂU.

Dacă integritatea nu ar fi permanentă, ci ar fi un lucru, o „chestie” temporară sau doar o percepţie de moment, atitudinea, manifestarea vieţii şi a actului de creaţie în ansamblul lor nu ar mai avea cum să fie 100% proprii şi autentice ALE TALE, ci ale altcuiva şi de aici intrebarea … ALE CUI? Suntem creatori autentici sau doar „mimăm” acest lucru?

Actualizare 2012: Personal, am început (conştient) acest demers în 2009-2010 pot spune că l-am desăvârşit abia acum în 2012. Şi dacă valorizez ceva foarte mult în acest demers este acela că am înţeles că a fi INTEGRU mai înseamnă să fi şi IMPECABIL. Asta m-a ajutat foarte mult să-mi permit manifestarea viaţii din plin fără reproşuri/acuze făcute mie însumi sau celorlalţi.

IMPECABILITATEA funcţionează similar cu IERTAREA, dar cu amendamentul că nu este iertare, ci se elimină complet nevoia conceptului de iertare atât la adresa ta cât şi a celorlalţi. Impecabilitatea, spre deosebire de IERTARE, este INSTANTANEE, adică funcţioneaza ACUM, în TIMP REAL, nu se raportează la amintirile/memoriile, percepţiile şi credinţele „stocate” în (sub/in)conştientul nostru!

Ţin pe această cale să le MULŢUMESC celor care m-au inspirat/îndrumat (fără voia lor): don Miguel Ruiz împreună cu fiul său, don Jose Ruiz, OAMENI care mi-au oferit o conştienţă nouă foarte puternică şi care poate ajuta pe oricine să-şi transforme viaţa într-un rai personal. Am scris aici despre CELE PATRU ACORDURI CU SINELE şi despre AL CINCILEA ACORD, aparent concepte simple, dar deosebit de puternice, precum ESENŢELE!

În concluzie, a fi cu adevărat INTEGRU înseamnă să te manifeşti impecabil atât cu tine însuţi cât şi cu ceilalţi, dar acceptând că nimeni nu e obligat să observe sau să te valideze!

Notă: Personal, nu folosesc termenul „Legământ” (LEGĂMÂNT, legăminte, s. n. 1. Promisiune solemnă, angajament de a face ceva. 2. Învoială, convenție, sursa) ca în traducerile în Română a cărţilor lui Miguel Ruiz, ci termenul „Acord cu sinele” (ACÓRD, acorduri, s. n. 1. Înțelegere, consimțământ la ceva. Expr. A fi de acord să… = a se învoi (la ceva); a aproba. A fi de acord (cu cineva) = a avea aceeași părere (cu cineva). A cădea de acord = a ajunge la o înțelegere deplină (cu cineva), sursa), în principal deoarece însuşi Miguel Ruiz foloseşte în engleză termenul „Agreement” (s acord n; înţelegere f; convenţie f; to reach an agreement a ajunge la o înţelegere, sursa). Ţin foarte mult la asta deoarece spre deosebire de legământ/promisiune care produce efecte abia în viitor, acordul produce efecte imediate, acum!

Reprezentarea grafică a celor opt tipuri de integrităţi

Reprezentarea grafică a celor opt tipuri de integrităţi

Aşa cum, personal, am fost inspirat de cărţile lui Robert Kiyosaki, pot afirma şi eu că viaţa fiecărui om este alcătuită şi generată de opt tipuri de integrităţi. Problema este că cei mai mulţi oameni nu ştiu ce sunt şi ce rol au aceste integrităţi. Fie că recunoaştem asta sau nu şi, astăzi mai mult ca oricând, aspectul financiar al vieţii noastre este de importanţă majoră. Dacă din viaţa unui om lipseşte una sau mai multe dintre cele opt integrităţi, el este mai mult ca sigur lipsit şi de integritate financiară, chiar dacă este un om onest şi muncitor. Spun asta bazându-mă pe definiţia cuvântului „integritate” ca „întreg” sau „complet„, nu pe înţelegerea mult mai comună care are şi implicaţii morale. Integritatea poate însemna, de asemenea, funcţionarea în armonie. Este imposibil pentru cineva să fie în armonie în cazul în care îi lipseşte una sau mai multe din cele opt integrităţi din viaţa lui. În continuare sunt scurte definiţii pentru cele opt integrităţi, fiecare având strânsă legătură cu celelalte.

Integritatea nr. 1: Misiunea

Eu cred că toată lumea are o misiune personală în viaţă. Este important pentru oricine să afle care este misiunea sa, s-o noteze undeva şi s-o revadă ori de câte ori poate. Misiunile personale pot apărea la diferite nivele. De exemplu, când te angajezi la o nouă firmă, primul lucru pe care îl faci este să afli care este misiunea acelei companii şi apoi, pe perioada cât eşti angajat acolo, prin toate activităţile tale îi vei sprijini misiunea.

Misiunea lui Robert Kiyosaki, unul din mentorii mei, este de a ridica bunăstarea financiară a umanităţii şi să aducă educaţie financiară oricui. El povesteşte că, la sfârşitul anilor 1970, când avea o afacere de producţie doar cu scopul de a face bani, se simţea groaznic, ieşit din armonie şi fără viaţă. Totuşi, viaţa era amuzantă, dar el ştia că ceva lipsea. În 1981 l-a întâlnit pe Buckminster Fuller care i-a amintit despre importanţa misiunii. După întâlnire, a ştiut că nu mai putea fi un producător şi s-a pregăt pentru a face un salt de conştienţă pentru a deveni un educator a ceea ce tatăl său bogat îl învăţase. În 1984, imediat cum a făcut saltul de conştienţă, a întâlnit-o pe Kim, şi împreună au stabilit că misiunea lor de atunci încolo însemna ca ei să devină profesori de educaţie financiară. Ceea ce au şi devenit, dar au inceput cu nimic, alături de un sentiment al misiunii. Kim şi Robert cred cu putere că problemele vor apărea dacă viaţa unei persoane e lipsită de integritate şi nu este aliniată cu misiunea sa în viaţă. Misiunea personală şi un motiv spiritual pentru a trăi reprezintă fundamentul vieţii şi sunt esenţiale pentru toate cele opt tipuri de integrităţi.

Integritatea nr. 2: Echipa

Există o veche vorbă care spune „Nici un om nu este o insulă”. Cel puţin când vine vorba fie de construirea unei comunităţi sau a unei afaceri, nu este nimic mai important decât asamblarea unei echipe de experţi sau oameni specializaţi în domeniile necesare (construcţii, avocaţi, finanţe, contabili, etc.) pentru a vă ajuta să vă atingeţi obiectivele. O echipă te va face mai puternic prin complementarea slăbiciunilor tale şi consolidarea punctele tale forte. De asemenea, o echipă te va menţine responsabil şi te va împinge mai departe.

Posibil ca toţi dintre noi să confirmăm că una din problemele avute în şcoală a fost că aceasta ne-a instruit să dăm testele singuri. Dacă ar fi fost cazul să încerci să colaborezi sau să ceri ajutorul colegilor la un test, lucrare, teză sau examen, acest lucru era considerat fără echivoc „copiere” şi era aspru pedepsit. Acest mod de gândire îi face pe foarte mulţi oameni să funcţioneze ca insule, fiindu-le frică să coopereze cu alţii pentru că au fost „învăţaţi” că această cooperare este asemănătoare cu înşelătoria.

În viaţă, succesul nostru depinde de calitatea echipei noastre. De exemplu, putem avea o echipă de medici pentru sănătatea noastră. Sau o echipă de mecanici, instalatori, antreprenori, furnizori şi alte persoane la care ştim că putem apela cu încredere pentru rezolvarea problemelor pe care nu le putem rezolva singuri. În planul material sau de „afaceri”, putem avea un grup excelent de angajaţi şi specialişti care să ne ajute în rezolvarea problemelor. Iar pe planul spiritual sau imaterial, cu siguranţă avem avem membrii echipei (prieteni şi familie) care ne ţin inimile, mintea şi emoţiile acordate la armonie şi la puterea autorităţii superioare. În concluzie, lucrând individual nu putem avea acelaşi succes (poate chiar deloc) ca în cazul lucrului într-o echipă bine asamblată de experţi.

Comentarii
  1. maria spune:

    F. INTERESANT .MULTUMESC PT.ARTICOL.
    UN DRUM PLIN DE LUMINA IN VIATA!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s